Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Δισκοκριτική : The Spudmonsters - Stand Up for What You Believe (2011)


Νέος δίσκος μετά από 14 χρόνια για τους Spudmonsters και 4ος συνολικά. Η μπάντα από το Οχάιο δε πήρε ποτέ την αναγνώριση που της άξιζε και προσωπική μου άποψη είναι πως ο λόγος δεν είχε να κάνει με τη μουσική αλλά με το όνομα και τα γελοία εξώφυλλα που είχαν στους πρώτους τους δίσκους. Το περιεχόμενο και η ποιότητα του συγκροτήματος κάθε άλλο παρά γελοίο δε θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις.


Οταν επανενώνονται συγκροτήματα μετά από τόσα χρόνια και κυκλοφορούν μάλιστα και καινούργιο δίσκο συνήθως είναι όλοι ευχαριστημένοι αν ο καινούργιος δίσκος κρατάει τουλάχιστον τα προσχήματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με εξαίρεση, το Stand Up.. όχι απλά κρατάει τα προσχήματα αλλά δίχνει να είναι και ο πιο ώριμος δίσκος των Spuds. Πολύ νεύρο, ταχύτητες όπου χρειάζονται και πολλά...μα πάρα πολλά πορωτικά sing alongs.
Από το εντυπωσιακό του ξεκίνημα με το “Οne Family” o ανυποψίαστος ακροατής τρώει τη πρώτη σφαλιάρα, η συνέχεια είναι αναμενώμενη κομμάτια σα το “Lessons Learned”, “Tollerance”  και “Moment Of Truth” δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν κανένα ασυγκίνητο ενώ το άκρως Biohazard-ικό “Warzone” ξυπνάει μνήμες από τις παλιές καλές εποχές των Νεοϋορκέζων!
Το ομώνυμο “Stand Up For What You Believe” είναι ένα ατελείωτο mid tempo sing along, με σόλα που σου φέρνουν στο μυαλό τους Suicidal. Τα sing alongs συνεχίζονται στο πορωτικότατο και ίσως από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου ”Τhe Weeds That Choke Me” . Στη διασκευή του “It Follows” των Minor Threat, χωρίς να ξεσκίζουν το κομμάτι διατηρούν την αισθητική του αυθεντικού αλλά παράλληλα το εκσυγχρονίζουν, πολυ καλή διασκευή. Το άλμπουμ κλείνει με το “Nothing Remains” όπου όντως οι Spudmonsters δεν αφήσαν τίποτα όρθιο στο διάβα τους.

Λίγα λόγια για τους στίχους, ο Foose δε καταπιάνεται με τον Krishna όπως θα περίμεναν κάποιοι, καταπιάνεται με το να μεταβιβάσει θετική ενέργεια αντί τσαμπουκαλίκια, αγάπη αντί για μίσος και αυτογνωσία αντί για αυτοπροβολή...και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Γενικά έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεστό δίσκο, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει γίνει από τους αγαπημένους μου και σε συνδιασμό με αυτό που έγραψα πιο πάνω για τους στίχους νομίζω μας κάνει το τέλειο “πακέτο”.

CyCo Alx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...