Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ιστορικές Punk/Hardcore συλλογές


Aυτή η λίστα δεν είναι τις λογικής “Οι 10 καλύτερες Hardcore/Punk συλλογές”, δε τίθεται θέμα γούστου, πιο πολύ είναι μια ιστορική αναδρομή. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 το punk και το hardcore βρίσκονταν στην αφάνεια και στο underground, η μουσική διαδιδόνταν με ερασιτεχνικά demos σε κασσέτα, από fanzines και από χέρι σε χέρι και από στομα σε στόμα.  


Η δυνατότητα για μια μπάντα να κυκλοφορήσει κάποιο δίσκο ήταν περιορισμένη, αντε κανένα 7'' σε DIY παραγωγή. Οι συλλογές λοιπόν ήταν ένας ωραίος τρόπος ώστε αγοράζοντας ένα δίσκο να ακούσεις πολλά νέα συγκροτήματα ώστε ν'αρχίσεις το ψάξιμο μετά.
Ακολουθούν 10 συλλογές που εμένα προσωπικά μου “έμαθαν” πολλά πράγματα γι'αυτή τη μουσική...και επαναλαμβάνω δε πρόκειται για TOP 10. Η σειρά έχει να κάνει με το πότε άκουσα εγώ τις συγκεκριμένες συλλογές.




1. Punk And Disoderly

1982 - Οποιος μου πεί ότι όταν πρωτοξεκίνησε να ακούει punk και είναι πάνω από 35, πως δεν έλιωσε αυτή τη συλλογή στο πικαπ ή στο κασσετόφωνο του προφανώς είναι από άλλο πλανήτη!
GBH, Disorder, Chaos UK, Partisans, Blitz...είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που υπάρχουν μέσα.



2. Διατάραξη Κοινής Ησυχίας



1984 - Συστήνετε το Punk στην ελλάδα. Ηταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της ντόπιας σκηνής. Αδιέξοδο, Γενιά του Χάους, Stress, Panx Romana, Ex-Humans, Γκροβερ είναι οι μπάντες που συμμετέχουν. Πλέον όλες αυτές οι μπάντες θεωρούνται ιστορικές, τότε ήταν απλά κάτι "κωλόπαιδα" με περίεργη εμφάνιση που δε ξέρουν να παίζουν μουσική και προκαλούν...έχει ο καιρός γυρίσματα!



3. Maximum Rock 'n Roll

1984 - .Πρόκειται για τη πρώτη και καλύτερη αν θέλετε τη γνώμη μου, συλλογή που κυκλοφόρησε το θρυλικό fanzine  Maximum Rock 'n Roll με το τεύχος #43. Ολόκληρος ο τίτλος είναι   Maximum Rock 'n Roll Presents : Welcome to 1984. Συμμετέχουν μπάντες από όλο το κόσμο και μάλλον έμαθε στους αμερικάνους ότι υπάρχει hardcore κι έξω από τα σύνορα της χώρας τους. Αίσθηση κάνουν οι Ιταλοί Raw Power, oι Βραζιλιάνοι Olho Seco, oι Ολλανδοί BGK και οι  Φιλανδοί Rattus...  



4. Flex Your Head

1982 - Ιστορικότατη συλλογή με μπάντες από την Ουασινκγτον. Αν ήταν Top 10 η λίστα το Flex Your Head θα είχε σίγουρα μια από τις 2-3 πρώτες θέσεις. Μπάντες που συμμετέχουν; State Of Allert (S.O.A) του Ηenry Rollins, Teen Idles του Ian MacKaye και Jeff Nelson, Goverment Issue, DC Youth Brigade, Void, Iron Cross είναι κάποιες από αυτές.


5. God Bless America

1983 - Aν τα ονόματα των Black Flag, Social Distortion, T.S.O.L, Circle Jerks,Agent Orange, Channel 3, Red Cross σας λένε κάτι, καταλαβαίνετε περί τίνως πρόκειται. Η συγκεκριμένη συλλογή είχε κυκλοφορήσει και σε ελληνική εκτύπωση με ασπρόμαυρο εξώφυλλο από την Minos Matsas!
(το είχα βρεί σε ένα άκυρο δισκάδικο εντελώς τυχαία)


6. This Is Boston Not L.A

1982 - H Βοστώνη αναζητά μια θέση στο χάρτη της hardcore/punk κοινότητας και τη διεκδικεί με το καλύτερο τρόπο. Gang Green, The Freeze και οι αγαπημένοι μου Jery's Kids είναι τα ονόματα που ξεχωρίζουν..κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για τους Slapshot, SSD ...και τους ποιο νέους Dropkick Murphy's και αρχίσαμε να μιλάμε για Βοστωνέζικη σκηνή.


7. Welcome To Venice

1985 - Τους Suicidal Tendencies είχαμε αρχίσει να τους μαθαίνουμε, τη σκηνή του Venice όμως χρειάστηκε αυτός ο δίσκος να έρθει για να μας τη διδάξει...τι μάθαμε από το μάθημα; Νο Μercy, Excel,  Beowülf, Los Cycos...με μία δόση από ακυκλοφόρητο κομμάτι Suicidal! Bέβαια όποια πέτρα και να σηκώσεις στη σκηνή του Venice όλο και κάποιο πρώην ή νυν μέλος των Suicidal θα βρείς από κάτω...



 8. EMMA

1986 -  ΕMMA ήταν μία κατάληψη στο Αμστερνταμ που άρχισε να λειτουργεί και ως μπαρ και συναυλιακός χώρος, καλή ώρα σα τη δικιά μας Villa Amalias, με προτεργάτες τους B.G.K. O διπλός αυτός δίσκος/συλλογή περιέχει ένα σκασμό συγκροτήματα που είχαν φιλοξενηθεί και παίξει εκεί. Πάρτε μια γεύση...Sonic Youth, No Allegiance, Pandemonium, Tu-Do Hospital, Morzelpronk, Nog Watt, Impact, Deadlock, The Ex, Membranes, Kaki's, Zowiso, Vacuum, Sjako!, Zak In As, Sonic Youth, IF, Electric Hannes, The Gentry, Svatsox & Dorpoudste De Jong, Krapuul, Grin, no Pigz, Negazione, Indigesti, Hostages Of Ayatollah, Capital Scum, Combat Not Conform, Murder Inc. III, UBCF.


 9. Cleanse the Bacteria

1985 - Η συλλογή αυτή προέρχεται από την εταιρία Pusmort Records του, θρυλικού για τα εξώφυλλα που είχε σχεδιάσει , Pushhead. O   Pushhead υπήρξε και τραγουδιστής των Septic Death. Τι έχει μέσα;...απλά πράγματα...7 Seconds, Instigators, Corrosion of Conformity, Crude SS, Poison Idea είναι κάποιες από τις μπάντες που συμμετέχουν, αλλά εμένα αγαπημένοι μου μετά από το άκουσμα της εν λόγω συλλογής έγιναν οι Siege!  


10. New York Hardcore

1989 - Oλόκληρος ο τίτλος είναι New York Hardcore: Where The Wild Things Are. Ξέραμε τους Αgnostic Front, άντε οι πιο ψαγμένοι ξέρανε και τους Μurphys Law και τους Gorilla Biscuits , εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να ακούγεται σαν ένοια το ΝΥΗC λόγω των S.O.D oπότε αυτή η συλλογή ήρθε να μας μάθει τη πραγματική underground σκηνή της πόλης με μπάντες όπως Gorilla Biscuits, Sheer Terror, Breakdown, Killing Time, Norman Bates and the Showerheads, Maximum Penalty, Outburst...μπορεί τώρα πια κάποιες από αυτές της μπάντες να σας είναι οικείες, τότε όμως, ειδικά στην ελλάδα, δεν ήταν ακόμα και για τους πολύ ψαγμένους.


Ελπίζω να κάλυψα επαρκώς το θέμα, τα σχόλια ελεύθερα εάν μου ξέφυγε κάτι...

CyCo Alx 

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...