Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

D.R.I Live @ KYTTAΡΟ 17/3/2011



Το Crossover σα μουσική δε το ευφήραν οι D.R.I αλλά σαν όρο έχουν τη πατέντα σίγουρα. Τι ήταν το Crossover; Οι hardcore-αδες ανέκαθεν φημίζονταν για το πόσο ανοιχτοί ήταν σε ακούσματα, από Minutemen μέχρι Hatebreed ένας hardcore-ας θα σου πεί ότι είναι hardcore. Ετσι γύρω στη μέση των 80'ς, την εποχή που το metal είχε αρχίσει να γίνεται πιο σκληρό με τα παρακλάδια του thrash και death να δεσπόζουν, κάποιες hardcore μπάντες άρχισαν να βάζουν ψεγάδια metal (κυρίως thrash) στον ήχο τους...Suicidal Tendencies, Corrosion Of Conformity, Agnostic Front, Cro-Mags, Attitude Adjustment, Εxcel και φυσικά οι D.R.I. Oι D.R.I. Με το δίσκο τους “Crossover” έβαλαν ταμπέλα σε αυτή τη μουσική και οι S.O.D τη διέδωσαν στους μεταλλάδες της εποχής.



Θα αναρωτιέστε γιατί μπήκα στο κόπο να γράψω αυτό το σύντομο ιστορικό ενώ στην ουσία γράφω μια κριτική συναυλίας. Ο λόγος είναι απλός...ΕΝΟΤΗΤΑ...αυτό μας δίδαξε το Crossover και αυτό έζησα μετά από χρόνια στη συναυλία των D.R.I στο Κύτταρο. Είδα μεταλλάδες, hardcore-αδες, πανκιά να είναι μια γροθιά αγκαλιασμένοι και να διασκεδάζουν. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν είχαν καν γεννηθεί όταν ξεκίνησαν να παίζουν οι D.R.I αλλά το μήνυμα προφανώς υπήρξε διαχρονικό και το τίμησαν δεόντος.

Επειδή έτυχε και τους είχα δεί και στις δύο προηγούμενες επισκέψεις τους και ειδικά τη πρώτη φορά το 1990 στο ΡΟΔΟΝ, δε σας κρύβω ότι ξεκίνησα να πάω στη συναυλία ψιλοπροκατελημένος και το έβλεπα πιο πολύ σαν υποχρέωση επειδή τους ακούω σχεδόν από τότε που βγήκαν και λιγότερο σα διασκέδαση. Πόσο λάθος είχα!

Η άποψη μου για τις συναυλίες είναι ότι 40% της επιτυχίας οφείλετε στο συγκρότημα που παίζει και 60% στο κοινό. Κοινώς μπορεί η μπάντα να μην είναι στα καλύτερα της αλλά άμα ο κόσμος γουστάρει και έχει πάει προετειμασμένος να περάσει καλά θα έχεις μια καλή συναυλία...στην ανάποδη...δηλαδή η μπάντα να σκίζεται και ο κόσμος να είναι ξενέρωτος έχεις μια μάπα συναυλία.
Το ιδανικό βέβαια είναι το 50-50.

Στη συγκεριμένη περίπτωση έπαιξε το 40-60 και έχω συγκεκριμένα συμβάντα από τη μεριά της μπάντας που το υποστηρίζω αυτό αλλά δε θέλω να επεκταθώ γιατί θα ακυρώσω αυτό το υπέροχο event που ζήσαμε όσοι παραβρεθήκαμε στη συναυλία.

Ο κόσμος που είχε έρθει ήρθε αποφασισμένος να περάσει καλά. Τρανή απόδειξη ότι μετά το σετ των Cucifier και μέχρι να βγουν οι D.R.I γινόνταν χαμός από stage dives και “ξύλο” στο pit κάτω από τους ρυθμούς των Slayer, Exodus και Kreator που έπαιζαν τα μεγάφωνα!

Με το που βγήκαν οι D.R.I άρχισε ο κακός χαμός...είδα στα μάτια των πιτσιρικάδων που δημιούργησαν όλο αυτό που έγινε, την ίδια λαχτάρα και την ίδια πόρωση που είχαμε κι εμείς πριν 21 χρόνια σε εκείνη την ιστορική συναυλία στο ΡΟΔΟΝ. Το συγκρότημα βγήκε απλά να παίξει μια από τις τελευταίες συναυλίες της περιοδείας του αλλά τους έμελε να πέσουν σε ένα κοινό με τρελή πόρωση για Thrash το οποίο και τους παρέσυρε!

Επαιξαν σχεδόν 2 ώρες και τα μισά κομάτια ήταν σχεδόν μονόλεπτα! Το σετ τους πιστεύω δεν άφησε κανέναν ανικανοποίητο. Δεν έχω άλλα λόγια να περιγράψω αυτό που ζήσαμε. Οι D.R.I πιστεύω έκαναν το καθήκον τους και από ένα σημείο και μετά άρχισαν να το διασκεδάζουν και αυτοί και να θυμούνται από που ξεκίνησαν και ο κόσμος τα έδωσε όλα από το πρώτο δευτερόλεπτο και παρέσυρε μαζί του και τι μπάντα. Από τις ανέλπιστα πολύ καλές συναυλίες και ευτυχώς που δε το μετάνιωσα τελέυταία στιγμή και τελικά πήγα! Πάντα τέτοια.

Υ.Γ Θέλω να πω και λίγα λόγια για τους Crucifier που άνοιξαν το live...τους θεωρώ μια πάρα πολύ καλή μπάντα άλλα σε αυτό το live με απογοήτευσαν...ο κόσμος βέβαια μια χαρά πέρασε μαζί τους αλλά κάτι ο ήχος που ήταν χάλια (πως δια μαγείας φτιάχνεται ο ρημαδιασμένος ήχος μώλις βγαίνουν οι headliners είναι μια χρόνια απορία μου), μια η πόρωση τους που έπαιζαν με τους D.R.I ...δε τους βγήκε η συναυλία!


CyCo Alx





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...