Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ανταπόκριση : Sick 'n Blue Fest 2015 @ Iβανώφειο (29/5/2015)


Το να δω τους Discharge ζωντανά ήταν ένα απωθημένο δεκαετιών. Είχαμε φαει και μια απογοητευση που πριν κάποια χρόνια ήταν να παίξουν στο ΑΝ και τελευταία στιγμή δεν εμφανίστηκαν, οπότε ο δρόμος να ανηφορίσουμε προς τη Θεσσαλονίκη για το Seek & Blue Festival ήταν μονόδρομος.



 Εμείς ήμασταν συνεπέστατοι στο ραντεβού,παρά τις μόλις 3 ώρες ύπνο και το ταξίδι από Αθήνα και λίγα λεπτά πριν τις 8 όπου θεωρητικά θα ξεκίναγε η συναυλία φτάσαμε στο Ιβανώφειο. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δε θα συνέβαινε και με τους διοργανωτές αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο που ήρθε τελικά στη συναυλία. Τα νούμερα 34 και 35 που αναγράφονταν στα εισιτήρια μας νομίζω λένε πολλά. 




Για την ιστορία και για όλα αυτά που θα περιγράψω στη συνέχεια οι Discharge ήρθαν στο χώρο γύρω στις 8 και μισή με 9. Για να μη τα πολυλογώ κι ενώ όλες οι μπάντες ήταν από πολυ νωρίτερα στο χώρο το πρώτο συγκρότημα που ανέβηκε στη σκηνή, οι Βazukers, ανέβηκαν γύρω στις 11.

 Εγώ μπάντα που παίζει μόνο διασκευές από γνωστά πανκ συγκροτήματα δε τη θεωρώ μπάντα, το πανκ είναι αυθορμητισμός κι όχι μιμητισμός. Επίσης είναι πολύ λεπτα τα όρια του performance που δίνει ένας Ιggy Pop ή ένας Biafra με τη γελοιότητα κι΄οποιος κατάλαβε κατάλαβε. Μια φιλική συμβουλή στο ντράμερ, τον μπασίστα, τον κιθαρίστα και τη κοπέλα που μοιράζονταν τα φωνητικά...κάντε ένα κανονικό συγκρότημα, γράψτε δικά σας τραγούδια και ζήστε το.

 Μετά από κανένα μισάωρο ή και παραπάνω οι Bazukers κετέβηκαν από τη σκηνή κι ενώ όλοι περιμέναμε τους Madway ξαναεμφανίζονται οι Bazukers για να παίξουν με τα νεύρα μας για κανένα μισάωρο ακόμα.

 Τους Madway δε τους είδαμε ποτέ γιατί δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη σκηνή. Οι επόμενοι που πήραν τις θέσεις τους πίσω από τα όργανα ήταν οι Kamikazi. Σε σχέση με αυτό που είχε προηγηθεί πιο πριν ήταν η μέρα με τη νύχτα. Σοβαροί, μετρημένοι αλλά και επικοινωνιακοί όσο χρειάζεται. Έκαναν αισθητή τη παρουσία τους από το πρώτο δευτερόλεπτο. Στιβαρό hardcore/punk με κάποια crust στιγματα ενώ σε κάποια σημεία έβγαζαν και μια καλώς ενοούμενη αλητεία. Δεμένη μπάντα και σίγουρα κέρδισαν όλους όσους βρίσκονταν στο Ιβανώφειο που ήδη ήταν σχεδόν γεμάτο. Δυστυχώς δεν έπαιξαν αρκετά μιας και το πρόγραμμα είχε παει κατά διαόλου μέχρι στιγμής. Ενα δυο τραγούδια πριν το τέλος της εμφάνισης τους έριξαν και τη βόμβα, μετά θα ακολουθούσαν οι Discharge (που ήταν οι headliners) και στο τέλος οι Discipline! Πάνε και οι ΟΜΙΧΛΗ λοιπόν πάει και η σειρά εμφάνισης!



 Ετσι ακριβώς έγινε όπως τα είχαν πει οι Kamikazi και στις 12:30 έκαναν την εμφάνιση τους οι ζωντανοί θρύλοι του D-Beat οι Discharge. Xωρίς πολλά πολλά μπήκαν αμέσως στο ψητό και το πανηγύρι ξεκίνησε. Ολος ο κόσμος είχε έρθει γι αυτούς και από τις πρώτες νότες ξεκίνησε το pogo τα circle pits και κάποια δειλά stage dives.

 Oι Discharge στην αρχή ήταν λίγο μαγνωμένοι θα μπορούσε να πει κάποιος, γεγονός που μάλλον οφείλονταν στο όλο μπάχαλο που είχε δημιουργηθεί με τις ώρες εμφάνισης. Αυτό δεν είχε να κάνει βέβαια με την απόδοση τους επί σκηνής.

Ο νεαρός και φρέσκος στη μπάντα τραγουδιστής τους, έδειχνε να απολαμβάνει το γεγονός πως μοιράζονταν τη σκηνή με μια μπάντα θρύλο αλλά και τη θερμή ανταπόκριση του κοινού. Δε πιστεύω πως ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι Discharge έχουν συνηθίσει να παίζουν ανάμεσα σε καπνογόνα!

 Εγιναν και κάποια γραφικά ευτράπελα τα οποία δεν ήταν σε θέση να αμαυρώσουν τη συνολική εμφάνιση της μπάντας και δε θα ήθελα να επεκταθώ.



 Το setlist τους μονοπώλησαν τραγούδια από την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος. Ακούσαμε από τα θρυλικά 7'' Decontrol, Fight Back κλπ μέχρι και το Νever Again όλα σχεδόν τα γνωστά τους κομμάτια. Αφιέρωσαν στην Ελλάδα το Protest and Survive δείχνοντας πως έχουν γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα μας και κάπου στις 2 παρά και μετά από ένα σύντομο encore, μας ευχαρίστησαν και αποχώρησαν αφήνοντας όλους τους παρευρισκόμενους με ένα χαμόγελο ικανοποίησης χαραγμένο στο πρόσωπο τους αλλά και οι ίδιοι έδειχναν να είχαν περάσει καλά.

 Oι μεγάλοι αδικημένοι της βραδυάς φυσικά ήταν οι Discipline που τη πλήρωσαν για την έλειψη προγραμματισμού και κλείθηκαν να βγουν στη σκηνή μετά την σαρωτική εμφάνιση των Discharge στις 2 τα ξημερώματα κι ενώ ο μισός κόσμος σχεδόν είχε φύγει και πολλοί από αυτούς που έμειναν να κάθονται στις κερκίδες του σταδίου για να ξεκουραστούν.

 Παρόλα αυτά αρκετός κόσμος έμεινε κάτω από τη σκηνή και συμμετείχε τιμώντας τους Discipline που παρόλες τις αντιξοτητες ανέβηκαν κεφάτοι και αποφασισμένοι να περάσουν καλά. Εμείς πάντως είχαμε όλη τη καλή θέληση να τους παρακολουθήσουμε αλλά η κούραση και η αϋπνία δεν ήταν σύμμαχοι μας κι έτσι μετά τα 3-4 πρώτα τραγούδια τους αποχωρήσαμε.

 Συγχαρητήρια στην "Αυτόνομη Θύρα 10" για τη διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ, την οργάνωση του ώς προς το χώρο, τα μπαρ και τη παροχή τροφής (δηλαδή σουβλάκια...ή καλαμάκια) αλλά στο τελικό σκοπό, δηλαδή στη καλή και ομαλή διεξαγωγή της συναυλίας απέτυχαν παταγωδώς. Ήμασταν 6 ώρες στο Ιβανώφειο και τελικά είδαμε μόνο 3 μπάντες και τους Bazukers! Κρίμα πρώτα απ'όλα για το κόπο όσων το διοργάνωσαν και για τη πικρόγλυκη γεύση που έμεινε στο τέλος σε όσους τουλάχιστον εγώ μίλησα.

CyCo Alx / Elpi

Y.Γ: To video δε τραβήχτηκε από εμάς 

6 σχόλια:

  1. aderfe mallon isoun kourasmenos giati diakrinw mia dosh gkrinias..mh ksexnas oti milame gia punk k ghpedo opote ola teleia pigan..tpt kako se opoion goystarei na paizei diaskeyes.. an kathosoun tha vlepes alles 2 mpantes..oi mpantes panta sthn telikh goystaroun th fash me thn wra k to party krataei ws to prwi..opoios antexei..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο ειναι το δευτερο μυνημα που στελνω. ισως το πρωτο εγω να εκανα μαλακια και να μην ηρθε η ισως απλα χαθηκε στον δρομο,ειμαι καλοπροαιρετος οποτε το ξαναστελνω.φιλαρακι θα ηταν προτιμοτερο πριν γραψεις οτι γραψεις να ελεγχεις καλυτερα τα οσα λες.μιλαω φυσικα για τους bazukers και αμα η οχι ολα τα μελη παιζουν σε αλλες μπαντες,γιατι ειμαι βεβαιος οτι αμα το ειχες ψαξει λιγο περισοτερο το ολο θεμα δεν θα ελεγες οσα ελεγες.οσω για την τυπολατρια σου πανω στις ωρες εναρξης κτλ αμα ειναι πηγαινε στο αν (και στο καθε αν δεν στεκομαι στο ονομα)ισως θα ηταν καλυτερο για ολους παρα αυτη η γκρινια.θα συμφωνησω απολυτο με το αλλο σχολιο <<>> αλλιως σπιτι και νανι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτο ειναι μια συνεχεια απο το προηγουμενο μυνημα.και δηλαδη αμα τα παιδια γουσταρουνε να παιζουν διασκευες ,που στην τελικη τις παιζουν και συρμα,αυτο δεν ειναι λογος να τους αποκαλεις οτι εχουν ελειψη αυθορμητισμου και οτι δεν εχουν κατι παραπανω να δωσουνε η οτι πρεπει να ζησουνε αυτο που παιζουνε..δεν ξερω αμα ποτε επαιζες σε μπαντα η οχι αλλα ειμαι βεβαιος οτι αμα επαιζες θα ειχατε παιξει και σεις διασκευες απο μπαντες που σας αρεσαν.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα,

      1ον) Γράφω την εμπειρία μου ως θεατής και μόνο. Δεν μπαίνω τσάμπα στις συναυλίες ακόμα και όταν μπορώ να το κάνω! Οπότε αφού πάω σε μια συναυλία και πληρώνω το οποιοδήποτε αντίτιμο/εισιτήριο και δεν υπάρχει πχ ένα κουτί για να δώσει ο καθένας ότι μπορεί και ότι θέλει έχω την απαίτηση να με σέβονται και ναι έχω τις ίδιες απαιτήσεις στο μέτρο του δυνατού που έχω και στο κάθε ΑΝ. Στην τελική εισητήριο πληρώνω και στις δύο περιπτώσεις. Εχω βρεθεί σε άπειρα lives σε πλατείες, σχολές, καταλήψεις και πίστεψε με εκεί ούτε γκρίνιαξα, ούτε σχολίασα αρνητικά τα ωράρια γιατί απλά ήμουν "επισκέπτης" στη γιορτή που διοργάνωσαν κάποιοι άλλοι.

      Δε νομίζω πως είναι τυπολατρία όταν σου λένε ότι το live αρχίζει στις 8 και να περιμένεις σα μαλακας τρεις (3)! ώρες για να δεις τη πρώτη μπάντα.

      Οπως όλοι οι θεατές πρέπει να σεβόμαστε τις μπάντες, αυτούς που τις έφεραν, το χώρο, τα μηχανήματα κλπ. έτσι και οι διοργανωτές οφείλουν να σέβονται αυτούς που πάνε να δούνε ένα live. Τόσο απλά.

      3ον) Εγώ, ως θεατής, έγραψα την άποψη μου για τους Βazukers και έδωσα και βήμα σε όποιον έχει άλλη άποψη να την εκφράσει. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε όλοι με όλους.

      4ον) τα "νάνι" κλπ ας πούμε πως ήταν μια κακιά στιγμή.

      και τελευταίο...αν υπονόησες ότι σου κόπηκε το μήνυμα να σε ενημερώσω πως τα μόνα μηνύματα που κόβονται είναι τα ρατσιστικά και από φασίστες.

      Σ'ευχαριστώ για την επικοινωνία.

      Διαγραφή
  3. φιλε καταρχην ευχαριστουμε πολυ που ηρθες στο λαιβ μας. εχεις δικιο για την ωρα, ειναι ενα προβλημα που εχουμε και προσπαθοουμε καθε χρονο να το λυσουμε αν και εξαρταται και απο την ωρα που ερχεται ο κοσμος. δεν ειμαστε επαγγελματιες διοργανωτες και ουτε θελουμε να γινουμε... ενα λαιβ το χρονο κανουμε για να βγαλουμε καποια φραγκα να πληρωσουμε τα δικαστηρια μας. δεκτη η κριτικη σου (αδικεις τους μπαζουκερς) αν και αρκετα αυστηρη... επισης να σε ενημερωσω οτι τη σειρα των συγκροτηματων την κανονιζουν παντα οι μπαντες ελληνικες και ξενες μεταξυ τους μιας και θεωρουμε μαλακια να τους υποδυκνειουμε εμεις με ποια σειρα θα βγουν... ελπιζουμε να σε "ξαναταλαιπωρησουμε" στο μελλον με καποιο συγκροτημα που πολυ δυσκολα θα δεις σε αλλο χωρο με τιμη καποιο μονοψηφιο αριθμο!!! (καποιος απο αυτους που συμμετειχαν στο τρεξιμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      η κριτική άμα δεν είναι κακοπαροαίρετη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα δεν είναι, πιστεύω μας βοηθάει να γίνόμαστε καλύτεροι!

      Δε ξέρω πως βγήκε στο κείμενο, δεν είμαι και επαγγελματίας, αλλά ο σκοπός της συναυλίας για εμένα προσωπικά, δηλαδή να δω τους Discharge, εκπληρώθηκε.

      Nα είσαι καλά και πάντα τέτοια!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...