Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

New York Hardcore



Οσοι έχετε διαβάσει άρθρα μου ή δισκοκριτικές μου που αναφέρονται σε hardcore συγκροτήματα και δεν είστε και πολύ fan του είδους, θα έχετε κατά καιρούς αναρωτηθεί γιατί χρησιμοποιώ τον όρο “νεοϋορκέζικο hardcore” ή New York Hardcode ή NYHC. Τι είναι αυτό; Διαφέρει από την όλη υπόλοιπη σκηνή;
Μέχρι το 1981 ο όρος Hardcore δεν υπήρχε στη μουσική. Υπήρχε το punk ή punk rock και μερικά σκληρότερα συγκροτήματα τα κατατάσανε στη κατηγορία “Thrash” (thrash metal δεν υπήρχε τότε σα σκηνή και όταν δημιουργήθηκε από εκεί πήρε το όνομα της). Τότε κυκλοφόρησε ο ιστορικός δίσκος των Καναδών D.O.A “Hardcode '81” και έτσι ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος Hardcore.




Μέχρι τότε η punk σκηνή στην Αμερική επικεντρώνονταν κυρίως στην Washington DC με κύριους εκφραστές τους Bad Brains, Minor Threat, Government Issue και στη Καλιφόρνια με τους Black Flag, Circle Jerks, The Adolescents,TSOL.
Οταν μετακόμισαν οι Bad Brains στη Νέα Υόρκη άρχισε να απασχολεί την punk κοινότητα της Αμερικής η εκεί σκηνή. Λόγο του ότι η Νέα Υόρκη από μόνη της διαφέρει πολύ από τις άλλες πόλεις της Αμερικής λογικό ήταν και η punk σκηνή να είναι κάπως διαφορετική σε νοοτροπία. Δεν είχαν την κλασσική μορφή και συμπεριφορά του “πάνκη”. Οι περισσότεροι, παιδιά που ζούσαν σε ghetto του Brooklyn και του Bronx, μεγαλωμένοι μεσα σε συμορίες και λόγο πολυπολιτισμικότητας της πόλης κουβάλαγαν και πολλές κουλτούρες όπως των μαύρων ή των ισπανόφωνων. Ετσι για να ξεχωρίσουν άρχισαν να αυτοαποκαλούνται hardcore punk, στη πορεία το δεύτερο συνθετικό εξαλίφθηκε. Ο όρος hardcore άρεσε γιατί διαχώριζε την Αμερικάνικη σχολή από την Αγγλική, που έτσι κι αλλιώς είχαν τεράστιες διαφορές, οπότε σύντομα ο όρος punk αντικαταστάθηκε από το hardcore για να προσδιορίζει τις Αμερικάνικες μπάντες.

Η Νέα Υόρκη άρχισε να βγάζει τη μια μπάντα μετά την άλλη αλλά τέσσερα συγκροτήματα ήταν αυτά που ξεκινήσαν την όλοι φάση, Agnostic Front, The Stimulators (το γκρουπ του Harley Flanagan μετέπειτα συνιδρυτή των Cro-Mags), Murphys Law, Cro-Mags.
Το αστείο είναι ότι το λογότυπο New York Hardcore δε το επινόησε κάποιος hardcore-ας αλλά ένας μεταλάς, ο γνωστός κύριος Scott Ian των Anthrax όταν έπαιζε με τους S.O.D.

Μια άλλη καινοτομία ήταν ότι πολύ πριν γίνει μόδα το crossover, δηλαδή μια μίξη metal και hardcore στην Ν.Υόρκη οι Agnostic Front και οι Cro-Mags είχαν βάλει πολλά metal στοιχεία στη μουσική τους. Επίσης τα gang vocals (τραγουδάμε όλοι μαζί το ρεφραιν) ήταν άλλο ένα στοιχείο που έφεραν οι Agnostic Front στη μουσική (δανεισμένο από Oi! Γκρουπς αλλά το εξελίξανε) και που έμελε να βρει απειρους μιμητές στο τέλος.
Ακόμα και εμφανισιακά υπήρχαν καινοτομίες καθώς συνδιάστηκαν οι Doc Martens των punk και skins με μπαντανες και πολλά tattoos που παραπέμπουν σε συμορίες και αθλητική περιβολή που ως επί το πλείστον αρέσκονται να φοράνε οι rapers, χαρακτηριστικά κι αυτά της πολυπολιτισμικότητας της πόλης που λέγαμε πιο πάνω.

Μετά τη τεράστια επιτυχία των S.O.D το 1985 (crossover συγκρότημα με μέλη των Anthrax, Nuclear Assault και M.O.D) ξεπήδησαν εκατοντάδες συγκροτήματα που διατηρούν μέχρι και σήμερα την εν λόγω σκηνή ως τη κορυφαία του είδους. Οι Biohazard, Sick Of It All, MadBall, Warzone είναι από τα πιο χαρακτηριστικά.

10 κλασσικοί δίσκοι

1. Agnostic Front - Victim In Pain
2. Cro-Mags - Age Of Quarel
3. Murphy's Law - s/t
4. Agnostic Front - One Voice
5. Sick Of It All - Just Look Around 
6. Biohazard - Urban Discipline
7. Warzone - Don't Forget The Struggle, Don't Forget The Streets
8. S.O.D - Speak English Or Die
9. Beastie Boys - Polly Wog Stew (οι γνωστοί Beastie Boys είναι και ναι ξεκίνησαν σα hc μπάντα)
10. Madball - Set It Off

CyCo Alx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...