Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Συνέντευξη Μy Turn "Τρία ακόρντα και πέντε στίχοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο"


Aνακατατάξεις στο στρατόπεδο των My Turn και ο Αποστόλης (φωνή) αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο του χρόνο εν μέσω προβών, προετοιμασίας περιοδείας και..Δεκαπενταύγουστου (και τον υπέρ-ευχαριστώ γι αυτό) για να μας πει τα νέα της μπάντας και όχι μόνο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα, θέλω να πιστεύω, συνέντευξη.


To χειμώνα που μας πέρασε ανέβηκε μια ανάρτηση στο Facebook ανακοινώσατε τη διάλυση της μπάντας. Τι έγινε ακριβώς;

Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη και την υποστήριξή που λαμβάνουμε από το Hardcore Nation όλο αυτό τον καιρό. Τέλη Νοεμβρίου, λίγο πριν από μια συναυλία που είχαμε στην Κομοτηνή, ο Μάρκος (drummer My Turn από την αρχή ως και την πρόσκαιρη διάλυση της μπάντας τον Φλεβάρη του 2014) μας ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει άλλο με την μπάντα λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων σε συνάρτηση με τις αυξημένες υποχρεώσεις που είχε η μπάντα εκείνη τη στιγμή. Υποχρεώσεις που ανέβαιναν δραματικά τον καιρό εκείνο. Οι υπόλοιποι 3 μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων αποφασίσαμε πως η μπάντα θα διαλυθεί αφού πρώτα θα έπαιζε τις προγραμματισμένες τις συναυλίες, όπως και έγινε. Στο ενδιάμεσο έγιναν ακόμα περισσότερες συζητήσεις με την πρόταση να κρατήσουμε την μπάντα οι 3 μας με την προσθήκη ενός νέου drummer. Σκεφτήκαμε επίσης το ενδεχόμενο νέας μπάντας ή το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος. Σε γενικές γραμμές κάψαμε το μυαλό μας για αρκετό καιρό, μέχρι και το τελευταίο live με τους Backfire στις 15/2/2014. Ως και το προηγούμενο βράδυ υπήρχαν σκέψεις να μην διαλυθεί η μπάντα και να τη συνεχίσουμε εγώ με τον Στέλιο (κιθαρίστας My Turn), όμως τελικά ανακοινώσαμε ότι διαλυόμαστε. Από την ακριβώς επόμενη μέρα πήραμε την απόφαση η μπάντα να συνεχίσει και από εκείνη τη στιγμή περάσαμε στη διαδικασία αναζήτησης μελών (μιας και ο μπασίστας μας ο Νίκος δεν ήθελε να συνεχίσει), θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και πλάνα. Να ξεκαθαρίσω, επειδή ξέρω ότι ο κόσμος διψάει για κουτσομπολιό, ότι ποτέ δεν μαλώσαμε μεταξύ μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, όσο μπορούμε. Ο Μάρκος παίζει στους Against All Odds και στους Normaloid, ενώ ο Νίκος πρόσφατα έκανε μια νέα μπάντα τους Underdogs ενώ βοήθησε στο μπάσο τους Black Trinity στα τελευταία τους lives τον Ιούλιο.

Ποια είναι η σύνθεση των My Turn αυτή τη στιγμή;

Αυτή τη στιγμή τους My Turn αποτελούν οι Αποστόλης (φωνητικά), Στέλιος (κιθάρα, παίζει επίσης και στους Sons Of Hogs), Βασίλης (μπάσο, μέλος και των Oldschool Rednex) και Μήτσος (τύμπανα, παίζει και στους 10 To Go). Για άλλη μια φορά είμαστε διασκορπισμένοι σε 3 πόλεις, πράγμα που ποτέ δεν εμπόδισε τους My Turn να προβάρουν και να περιοδεύουν. Οι πρόβες με το νέο line up ξεκίνησαν στο χαλαρό στις αρχές Απρίλη και εντάθηκαν τους τελευταίους 2 μήνες. Η πρώτη μας συναυλία είναι σε λίγες μέρες, στο Edessycho Festival στην Έδεσσα [23.8.2014].



Ποιος ο σκοπός της κυκλοφορίας της κασσέτας με κομμάτια που ήδη υπάρχουν σε 7'';

Πέρα από τον cult χαρακτήρα που έχει η κυκλοφορία μιας κασέτας για αρκετό κόσμο, θέλαμε απλά μια κυκλοφορία που να έχει μαζεμένα τα 6 κομμάτια από τα 7αρια μας, μιας και το split με τους The Bridge είναι sold out εδώ και καιρό, ενώ το τελευταίο μας 7αρι 'Dead Weight' είναι στα όρια του sold out. Οι δικές μας κόπιες τελείωσαν μέσα σε 2 μήνες, απλά τώρα βρήκαμε 10-15 κόπιες από τα labels μας απλά και μόνο για να έχουμε μαζί μας στην επερχόμενη περιοδεία μας. Πέρα από αυτό, κάποιοι από μας είναι λάτρεις του συγκεκριμένου format, μην ξεχνάς πως τόσο το demo μας όσο και το 'Athens' κυκλοφόρησαν σε περιορισμένο αριθμό κασετών! Το 'The 7"s collection' έχει νέο artwork, 8σέλιδο booklet και είναι διαθέσιμο σε 4 διαφορετικά χρώματα και σε αρκετά προσιτή τιμή. Κυκλοφορεί εδώ και μια βδομάδα, limited σε 100 κόπιες.

Από Σεπτέβρη οι My Turn πέρνουν τους δρόμους για περιοδεία, που θα παίξετε και ποιές ημερομηνίες θα σας δούμε στην Ελλάδα;

18 Σεπτέμβρη με 5 Οκτώβρη έχουμε το 'Live it or leave it' tour. Θα παίξουμε σε Ελλάδα, Τσεχία, Σερβία, Βουλγαρία, Γερμανία, Αυστρία, Μακεδονία, Σλοβενία, Βοσνία, Ουγγαρία και Πολωνία. Τα επόμενα προγραμματισμένα μας lives στην Ελλάδα είναι, όπως προανέφερα στην Έδεσσα στις 23/8, στην Αθήνα 18/9, στον Βόλο στις 19/9 και στη Θεσσαλονίκη στις 20/9. 17-21 Οκτωβρίου θα γίνει ένα tour στην Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και την Κωνσταντινούπολη, με στάσεις σε πόλεις όπως η Καβάλα και η Κομοτηνή. Επίσης 20-22 Νοεμβρίου έχουμε ένα μινι ελληνικό tour με τους Gulag Beach από το Βερολίνο. Τέλος, 27.11 με 7.12 θα περιοδεύσουμε στην κεντρική Ευρώπη, δουλεύουμε πάνω σε αυτό αυτές τις μέρες. Γενικά το πρόγραμμά μας μέχρι τα τέλη της χρονιάς είναι φουλ, και αν όλα πάνε καλά το 2015 θα είναι ακόμα πιο φουλ…



 Εχει δημιουργηθεί μια hardcore "βαλκανική σκηνή" στην Ευρώπη?

Τα Βαλκάνια έχουν αρκετές καλές hardcore μπάντες, ενώ σε όσα shows έχω παρεβρεθεί είτε με τους My Turn είτε με άλλες μπάντες, η ανταπόκριση ποικίλλει από καλή ως super. Δεν θα έλεγα όμως ότι στην κεντρική Ευρώπη έχει δημιουργηθεί μια βαλκανική σκηνή, απλά κάποιες μπάντες που ξεχωρίζουν. Επειδή με τις περισσότερες από αυτές είμαστε φίλοι, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τους Last Hope, τους Vendetta και τους Brothers In Blood από την Βουλγαρία, τους The Bridge και τους Soulcage από την Σερβία, τους Hardfaced και τους Bernay's Propaganda (όχι τόσο hardcore, αλλά με ρίζες στην hardcore σκηνή) από την Μακεδονία, τους Gloves Off και τους Deer In The Headlights από την Βοσνία. Τσεκάρετέ τους οπωσδήποτε, εννοείται πως ξεχνάω αρκετούς.

Να περιμένουμε σύντομα μια νέα κυκλοφορία ?

 Αυτό τον καιρό δουλεύουμε στο να παρουσιάσουμε το υλικό των My Turn όσο πιο καλά γίνεται. Το να αλλάζει το rhythm section (bass / drums) σε μια μπάντα δεν είναι και το πιο εύκολο, το ξέρεις. Ιδέες και στίχοι για νέα κομμάτια υπάρχουν φυσικά, αλλά δεν θέλουμε να βιαστούμε. Θα τολμήσω να πω πως θα πρέπει να περιμένετε νέο My Turn δίσκο το καλοκαίρι του 2015, εκτός και αν προκύψει κάτι άλλο στο ενδιάμεσο.

θα ήθελα τη γνώμη σου για τις επανακυκλοφορίες "ιστορικών" άλμπουμ από ελληνικές μπάντες. Κέρδος, νοστάλγία ή "περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις" ?

 Όλα αυτά που είπες μαζί. Εξαρτάται από τις προθέσεις της κάθε μπάντας. Οι επανακυκλοφορίες έχουν και θετικά και αρνητικά. Αυτό που έχω να πω όμως είναι ότι το punk, το hardcore και το metal είναι τώρα. Καλές και οι επανακυκλοφορίες αλλά οι μπάντες που πασχίζουν για το κάτι παραπάνω σήμερα πρέπει να έχουν πρώτιστα την στηριξή μας.

 Επειδή το hardcore κατά την άποψη μου είναι πολλά περισσότερα από μια απλή μουσική θα ήθελα την άποψη σου σχετικά με τη γενοκτονία που συντελείται στη Παλαιστίνη.

 Προφανώς και το hardcore είναι πολλά περισσότερα από απλά μουσική. Hardcore χωρίς κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει τυφλή στράτευση σε κάποια ιδεολογία, δεν υπάρχει, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Όσο για την Παλαιστίνη, η στήριξή μας είναι δεδομένη. Είναι χρέος μας να στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη και ενάντια στην επεκτατική πολιτική του Ισραήλ και των παγκόσμιων συμμάχων του, που εδώ και δεκαετίες προσπαθούν με τους εποικισμούς, τους βομβαρδισμούς και τη λασπολογία να λυγίσουν το επαναστατικό φρόνημα των Παλαιστίνιων που μάχονται για το αυτονόητο, την ελευθερία και την αυτοδιάθεσή τους. Κάθε φορά που ο Ισραηλινός στρατός κατατροπώνει την Ιντιφάντα, μια καινούρια γεννιέται, γιατί πολύ απλά οι Παλαιστίνιοι έχουν μάθει να δίνουν τη ζωή τους γιατί δεν τους έχει μείνει τίποτα να χάσουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υποστηρίζω τα 'τυφλά' χτυπήματα (αν και αυτό όρος της κυριαρχίας είναι) ούτε ότι είμαι αντισημίτης (όπως τα ακροδεξιά αποβράσματα που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη επειδή μισούν τους Εβραίους) για να μην παρεξηγούμαι. Έχω φίλους Ισραηλινούς και αναγνωρίζω το πόσο καταπιεσμένοι είναι όταν πρόκειται για πολιτικά / εθνικά θέματα.

 Ενα μουσικό/κοινωνικό ιδιώμα όπως το hardcore/punk θα μπορούσε να επηρεάσει καταστάσεις (ιδιαίτερα στη νεολαία) τη σημερινή εποχή;

 Όσο κλισέ και αν ακούγεται, το hardcore δεν είναι απλά ένα ακόμα είδος μουσικής. Αντιθέτως είναι κάτι πολύ παραπάνω. Συνηθίζαμε να λέμε και σε παλιότερες συνεντεύξεις ότι τρία ακόρντα και πέντε στίχοι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, πράγμα το οποίο ακόμα πιστεύουμε. Το punk και με τη σειρά του το hardcore κίνημα έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα, την στάση ζωής, τις επιλογές και τη συμπεριφορά του καθενός από μας και θα τολμήσω να πω ότι χωρίς αυτό δεν θα είμαστε έτσι όπως είμαστε. Οπότε σίγουρα επηρεάζει τις καταστάσεις, πόσο μάλλον στη νεολαία, τη σημερινή εποχή. Θεωρώ χρέος της κάθε μπάντας να διαδίδει ό,τι την εκφράζει και να φτύνει κατάμουτρα την κάθε κατεστημένη λογική. Οι καιροί είναι τόσο δύσκολοι που το hardcore / punk κίνημα πρέπει να υψώσει τη φωνή του και κυρίως τη γροθιά του.


Eδώ είναι το σημείο που κλείνει η συνέντευξη και λες ότι θέλεις...To the kids.

Σε ευχαριστούμε πολύ. Καλή συνέχεια στο Hardcore Nation.
'To the kids belongs the future, to the kids belong the streets.
The kids will raise their middle fingers high, the kids will always ask us why.
We are doing this for the kids.'

 CyCo Alx

https://www.facebook.com/MyTurnHC
http://myturn.bandcamp.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...